Πάτρα

Η πόλη, όπου χτυπά η καρδιά του καρναβαλιου, σας καλεί να τη γνωρίσετε καλύτερα και να γοητευθείτε από το έντονο ταμπεραμέντο της.

Είναι η «πατρίδα» του πιο διάσημου καρναβαλιού στην Ελλάδα. Η Πάτρα, χαρούμενη και εξωστρεφής, με αστείρευτο κέφι μοιάζει να ζει στους ρυθμούς των Αποκριών όλο τον χρόνο. Νιώστε την ενέργειά της σε κάθε γωνιά. Στα δεκάδες νεανικά στέκια και εστιατόρια. Στην πανέμορφη παλιά πόλη και στο κάστρο που έφτιαξε ο Ιουστινιανός. Στους πολυχώρους, στις πλατείες, στους πεζόδρομους για ατέλειωτες βόλτες, αλλά και στο πολύβουο λιμάνι-πέρασμα προς την Ιταλία. Αυτή η πόλη της Πελοποννήσου, με το μεσογειακό ταμπεραμέντο, θα σας εκπλήξει.

Πατρινό καρναβάλι για πάντα…
… Έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός! Αυτό είναι το διαχρονικό σύνθημα του καρναβαλιού. Μπείτε στη γιορτή και ζήστε στιγμές μοναδικές: ατέλειωτο κέφι, χορός, άρματα, μασκαράδες και το περίφημο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, που καθιερώθηκε το 1966. Όλη τη χρονιά, καρναβαλικά συνεργεία του δήμου και εργαστήρια καλλιτεχνών σκέφτονται, κατεβάζουν ιδέες, κόβουν και ράβουν, για χάρη των Αποκριών. Το αποτέλεσμα κάνει μικρά και μεγάλα παιδιά πανευτυχή. Η μεγάλη παρέλαση γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, ενώ την Καθαρή Δευτέρα απονέμονται βραβεία στις καρναβαλικές ομάδες.

Βόλτα στα αξιοθέατα της Άνω Πόλης
Με τα στενά δρομάκια, τις καμάρες και τα παραδοσιακά σπίτια της, είναι ιδανική για βόλτες. Περπατώντας θα δείτε το δασύλλιο και σημαντικά αξιοθέατα της πόλης: το κάστρο, το αρχαίο ωδείο, το ναό του Παντοκράτορος του 19ου αιώνα, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 1ου αιώνα μ.Χ., το χαμάμ. Αλλά και το παλιό Νοσοκομείο του 1857, που θεμελιώθηκε από τον Όθωνα και λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο και Εκθεσιακός Χώρος.

Μέσα στο κάστρο
Έργο του Ιουστινιανού, υψώνεται στην κορυφή της πόλης, μαρτυρώντας την πολύπαθη ιστορία του και τις διάφορες οικοδομικές φάσεις. Είναι χτισμένο σε ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Στο υπαίθριο θέατρό του, από όπου η θέα στην Πάτρα είναι μαγευτική, οργανώνονται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην πλατεία για καφέ
Ποια πλατεία από όλες να διαλέξετε; Η Πάτρα έχει πολλές και είναι όλες γεμάτες από κόσμο που απολαμβάνει χαλαρά καφέ και κουβέντα. Ξεκινήστε από τα Ψηλαλώνια, το «μπαλκόνι στη θάλασσα» με τη θέα και το πράσινο γύρω από τα καφέ, τις ταβέρνες και τα μπαρ. Στο κέντρο, στην πλατεία Γεωργίου (και σημείο κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού) θα θαυμάσετε το περίφημο Θέατρο σε σχέδια του Τσίλερ -αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου. Λίγο πιο πέρα, στην πλατεία Όλγας, ακόμη ένας καφές και μετά, μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχετε όρεξη για άλλη μία στάση; Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου τα δέντρα ρίχνουν τη σκιά τους στα τραπεζάκια και η θέα στο πανέμορφο Ρωμαϊκό Ωδείο συμπληρώνει την ατμόσφαιρα. Κάθε πλατεία της Πάτρας έχει ξεχωριστή προσωπικότητα. Καιρός να τις γνωρίσετε όλες.

Άγιος Ανδρέας: Η πίστη υψώνεται στα 46 μέτρα
Επισκεφθείτε τον μεγαλόπρεπο ναό του πολιούχου της Πάτρας, Άγιου Ανδρέα. Ο τρούλος φτάνει σε ύψος τα 46 μέτρα και εκεί στηρίζεται ο επίχρυσος σταυρός 5 μέτρων που συμβολίζειτον Χριστό, ενώ οι 12 μικρότεροι, που τον περικλείουν, συμβολίζουν τους μαθητές του. Είναι βυζαντινού ρυθμού και θεμελιώθηκε από τον Γεώργιο Α΄ το 1908, ενώ εγκαινιάστηκε το 1974.

Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο
Η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, ένα επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης, αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής όχι μόνο για τη χρηστικότητά της -αφού συνέβαλε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας- αλλά και για τη μνημειακή ομορφιά της.