Η Επίδαυρος

Η Επίδαυρος χωρίζεται στην Αρχαία και στη Νέα Επίδαυρο. Η απόσταση μεταξύ τους είναι μόλις 8 χιλιόμετρα.

– Η Αρχαία Επίδαυρος είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη της Επιδαύρου, ανάμεσα σε πευκόφυτα βουνά και στη θάλασσα. Διαθέτει φυσικό λιμάνι, πλάι στο οποίο υπάρχει η χερσόνησος «το Νησί», όπου βρίσκεται το μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

– Η Νέα Επίδαυρος είναι χτισμένη σε βραχώδεις πλαγιές, κοντά στο φαράγγι του Βόβυλα. Στη Νέα Επίδαυρο έγινε το 1821 η πρώτη Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, του μόλις απελευθερωμένου Ελληνικού Κράτους. Την Επίδαυρο επέλεξαν οι αρχαίοι Έλληνες για να ιδρύσουν το Ασκληπιείο, θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας, όπως επίσης και το σημαντικότερο θέατρο όπου δοξάστηκε το αρχαίο δράμα κι εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας έως σήμερα.

Οικισμοί

Ο δήμος Επιδαύρου, εκτός από την Αρχαία και Νέα Επίδαυρο, περιλαμβάνει και τα χωριά Δήμαινα, Αδάμι, Κολιάκι, Άγιος Δημήτριος, Αρκαδικό και Τραχειά. Έδρα του δήμου είναι το Λυγουριό. Άλλοι οικισμοί του δήμου είναι το Βοθύκι, τα Καλυβέικα, α Κουτρουμπέικα, τα Ματαράγκα, τα Γιαννουλέικα, οι Κοκκινάδες, ο Άγιος Ανδρέας, τα Χουντουλέικα, τα Σπηλειά, το Χάνι Μερκούρη, το Ασκληπιείο, τα Σταματέικα, τα Αναστασοπουλέικα, τα Γκατζιά, ο Άγιος Νικόλαος, η Δημοσιά, η Παναγιά και η Σπηλιά.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η αναβίωση του αρχαίου δράματος αρχίζει να παίρνει σάρκα κι οστά στο ξεκίνημα του μεσοπολέμου, με την ίδρυση του θιάσου Επαγγελματικής Σχολής Θεάτρου. Λίγο αργότερα ιδρύεται το Εθνικό Θέατρο, ενώ το 1936 η κυβέρνηση Μεταξά καθιερώνει ετήσιες παρουσιάσεις αρχαίων δραμάτων σε υπαίθρια θέατρα. Κορυφαίοι καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής επισκέπτονται το θέατρο της Επιδαύρου και διοργανώνουν μεμονωμένες παραστάσεις. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος διακόπτει την εξέλιξη του θεάτρου. Επανέρχεται στο προσκήνιο το 1954, με την ίδρυση του Φεστιβάλ Επιδαύρου από την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αρχικά ανεβαίνουν τρεις μόνο παραστάσεις του «Ιππόλυτου» του Ευριπίδη κι επίσημα εγκαίνια του θεσμού γίνονται στις 19/06/1955 από το Εθνικό Θέατρο, με την «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μινωτή και με πρωταγωνίστρια την Παξινού. Από τότε έχουν παρουσιαστεί σχεδόν όλες οι αρχαίες τραγωδίες, οι κωμωδίες και τα σατυρικά δράματα που έχουν διασωθεί.

Πηγή: www.triporganizer.gr