Το χωριό Απόλλωνα

Τα Απόλλωνα είναι χωριό στη Ρόδο. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.  Το χωριό Απόλλωνα πήρε το όνομά του από το Ναό του θεού Απόλλωνα, ο οποίος ήταν άλλοτε ο προστάτης του νησιού της Ρόδου και των καλών τεχνών. Μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή περιστοιχισμένη από άγρια πεύκα, κυπαρίσσια και ελαιώνες ξεπροβάλλει το χωριό Απόλλωνα της Ρόδου, ένα παραδοσιακό χωριό,  με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.  Είναι ευρέως γνωστό ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έχτιζαν τα διάφορα σημεία όπως ναούς, πόλεις, μαντεία σε τυχαίο χώρο, αλλά όλα ήταν τοποθετημένα σε καλά μελετημένα σημεία, προκειμένου να υπάρχει μια αρμονία και συσχέτιση μεταξύ τους.  Αν τραβήξουμε μια ευθεία γραμμή από τους Δελφούς έως την Δήλο, ιερούς χώρους γνωστούς από την αρχαιότητα, η απόσταση είναι ακριβώς 271 χλμ. Αν συνεχίσουμε την πορεία αυτή για άλλα 271 χλμ, ακριβώς στην ίδια ευθεία, φτάνουμε στο χωριό Απόλλωνα της Ρόδου.

Ο Μεγάλος Μάγιστρος Pierred’ Aubusson αφιέρωσε στην εκκλησία του χωριού, όπου υπάρχει η εικόνα της Παναγιάς Καρυωνίτισσας, το ασημένιο πουκάμισό του όπου φαίνεται το οικόσημο της οικογένειάς του. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο πολιτιστικός σύλλογος της γενέτειράς του, το Monteilau Vicomt, είναι το ιδιο με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριο Απόλλωνα.  Μπορείτε να επισκεφθείτε, εκτός από την πανέμορφη φύση του, αρχαίους ναούς, την εκκλησία του χωριού, ναϋδρια, ορισμένα παραδοσιακά ροδίτικα σπίτια που σώζονται μέχρι σήμερα και το λαογραφικό μουσείο στο οποίο εκτίθεται μεγάλη ποικιλία από οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, αλλά και εντυπωσιακά αρχαία αντικείμενα και μεσαιωνικές μυλόπετρες. Ο καθεδρικός ναός του χωριού είναι διακοσμημένος με θαυμάσιες τοιχογραφίες από βίους αγίων και βοτσαλωτή αυλή. Η εκκλησία γιορτάζει τη χάρη του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, με ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού.  Ιδιαίτερα φημισμένη η γαστρονομική παράδοση στο χωριό Απόλλωνα με την κουζίνα διαμορφωμένη από τα προϊόντα της περιοχής να προσφέρει απεριόριστες επιλογές που μπορούν να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα.  

Αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού, στο οποίο εκτίθεται μεγάλη ποικιλία από οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, εντυπωσιακά αρχαία αντικείμενα όπως ένα παλιό ελαιοτριβείο, σαρκοφάγοι και μεσαιωνικές μυλόπετρες.  Το χωριό φημίζεται επίσης και για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγει από τους πλούσιους ελαιώνες που το περιβάλλουν.  Στο χωριό δραστηριοποιούνται διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Απολλώνων και στην προβολή του τόπου τους.

 Μπορείτε να θαυμάσετε επίσης τις παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές αλλά και τα καταπληκτικά τοπικά προϊόντα που δημιουργούν οι «Απολλωνιάτισσες»,  ο συνεταιρισμός  γυναικών του χωριού, όπως  γλυκά, ψωμί, μέλι, όσπρια και  διάφορα εδέσματα.

Αγαπητοί επισκέπτες,

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιλέξατε την ιστορική ρόδο για τις διακοπές σας και φέτος. Η Ρόδος  πάντα  ήταν  πυλώνας και οδηγός πολιτισμού για όλο τον κόσμο! Σας συνιστούνε  ένθερμα να επισκεφθείτε το Απόλλωνα της Ρόδου και τον Έμπωνα, εάν θέλετε να ζήσετε για λίγο σε εκείνες τις αυθεντικές εποχές, όπου οι άνθρωποι υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν αυθεντικοί σαν να μην πέρασε ο χρόνος και ο εκμοντερνισμός  σε αυτούς. Απολαύστε  πηγαία  φιλοξενία ,φαγητά,  ήσυχους  και  γαλήνιους περίπατους  με  την  δροσιά  των εξαιρετικών κατοίκων. Οι εικόνες που θα αποκομίσετε όταν γυρίσετε στην πατρίδα σας, θα είναι αυτές που θα προέχουν όλων !!!

Καλώς ορίσατε

Κωνσταντίνος Ταρασλιάς

 Αντιδήμαρχος Τουρισμού  Ρόδου