Το χωριό Έμπωνας

Ο Έμπωνας βρίσκεται  52 χλμ .ΝΔ.της Ρόδου–πόλη- στις πλαγιές του Ατταβυρου του υψηλότερου βουνού του νησιού 1.250 μέτρα.  Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την λέξη άμβωνας λόγω της λατρείας του Δία.  Το χωριό Έμπωνα, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για μια βόλτα στην ενδοχώρα του νησιού, αφου συνδυάζει δείγματα λαογραφίας, ζωντανή ατμόσφαιρα και ανθρώπους και καλό φαγητό. Σημαντικός προορισμός για τους λάτρεις της γαστρονομίας, του καλού κρασιού, τους φυσιολάτρες πεζοπόρους, που θέλουν να απαθανατίσουν με μια φωτογραφία σπάνια φυτά όπως η ορχιδέα ή όσους θα ήθελαν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα από τον Αττάβυρο, στην κορυφή του οποίου βρίσκονται τα ερείπια του Ναού του Ατταβυρίου Διός.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την  κτηνοτροφία και την καλλιέργεια αμπελιών, γι΄ αυτό υπάρχουν αρκετά σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά οινοποιεία. Η περιοχή φημίζεται για τα κρασιά της  και είναι γνωστή για την τοπική ποικιλία “Μπονιάτικο”  .Στον Έμπωνα γίνεται η γιορτή του κρασιού και καλαφουνιστή. Η γιορτή του καλαφουνιστή γιορτάζεται τον Ιούνιο και η γιορτή του κρασιού γιορταζετετον Αύγουστο.  Πρόκειται για ένα πολύ ζωντανό χωριό καθ’ολη τη διάρκεια του χρόνου, με πολυάριθμες ταβέρνες οι οποίες προσελκύουν τους λάτρεις του πολύ νόστιμου ντόπιου κρέατος. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα αμπέλια.  Πράγματι, αν επισκεφθείτε το χωριό την περίοδο του θέρους θα δείτε οτι οι δρόμοι είναι γεμάτοι καλάθια με σταφύλια και στις αυλές είναι απλωμένες σταφίδες που ξεραίνονται κάτω απο τον ήλιο.

Στην επίσκεψή σας στο μεγαλύτερο οινοποιείο του χωριού –Emery-, μπορείτε να λάβετε μέρος στην ξενάγηση καθώς και να δοκιμάσετε διάφορα κρασιά. Υπάρχουν και 3 πιο παραδοσιακά οινοποιεία στην περιοχή, όπου μπορείτε να πάρετε μια γεύση απο τις τοπικές ποικιλίες και φυσικά, τη σούμα, ένα τοπικό, δυνατό αλκοολούχο ποτό σαν το ρακί !  

Στην κορυφή του Ατταβύρου βρίσκεται ο Ναός του Ατταβυρίου Διός, που κτίστηκε πιθανόν στην ελληνιστική περίοδο, θεμελιωμένος ήδη από την ύστερη 3η π.Χ., σε υψόμετρο 1.215 μ. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα, όπως τον ιερό περίβολο με το μεγάλο κτιστό ορθογώνιο βωμό , δύο οίκους ή θησαυρούς, χρονολογημένα στους κλασικούς χρόνους 5ος αι. π. Χ.. Πλούσιοι λάκκοι με αποθέτες νεοτεροι των κλασικών χρόνων έχουν εντοπισθεί  στον χώρο, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταλλικά, χάλκινα και μολύβδινες κατασκευες κυρίως  ειδώλια ποικίλων τύπων βουβάλια, βίσονες, ταύροι,  αλλά και ταύρων και βοών.

Χάλκινα σκήπτρα εξουσίας ή αναθηματικά αγγεία. που χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αι. π. Χ.  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα προϊστορικά κινητά ευρήματα, όπως λίθινοι πελέκεις κ.α, που ανάγονται στην Τελική Νεολιθική  αιωνα 3η π. Χ. Συνδέονται με τη χρήση του χώρου ως ιερού κορυφής, και με το γνωστό μύθο της ίδρυσης του ιερού του Ατταβυρίου Διός από τον κρητικό  βασιλέα Αλθαιμένη που εξόριστος βρήκε προστασία στο όρος Αττάβυρος.  Ο Έμπωνας προσφέρει επίσης μια πληθώρα λαογραφικών δειγμάτων. Περιπλανηθείτε στα μικρά δρομάκια, παρατηρήστε τις πολύχρωμες, χειροποίητες φλοκάτες, επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πολύ νόστιμο κρέας σε μια ταβέρνα.  Για τους λάτρεις της φύσης και όσους αντέχουν τα βραχώδη και απόκρημνα μέρη ρωτήστε τους κατοίκους του χωριού να σας οδηγήσουν σε μια μικρή όαση κρυμμένη στη δασική έκταση του χωριού για να απολαύσετε τη θέα ενός καταρράκτη μέσα στην καταπράσινη ησυχία  της φύσης.

Στον Έμπωνα υπάρχουν μονοπάτια στο Φυσικό Δάσος κυπαρισσίου, το οποίο είναι ένα από τα 51 Διατηρητέα Μνημεία της φύσης στην Ελλάδα Δικτύου Natura 2000, καθώς η έκτασή του ξεπερνά τα 1.350 στρέμματα, ενώ 7 χιλιόμετρα νότια του χωριού θα ανακαλύψετε την Ιερά Μονή Αρταμίτη με το ωραίο τέμπλο. Για τους λάτρεις της φύσης και όσους αντέχουν τα βραχώδη και απόκρημνα μέρη ρωτήστε τους κατοίκους του χωριού να σας οδηγήσουν σε μια μικρή όαση κρυμμένη στη δασική έκταση του χωριού για να απολαύσετε τη θέα ενός καταρράκτη μέσα στην καταπράσινη ησυχία  της φύσης. 

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό με αποκορύφωμα την Γιορτή Κρασιού, που έχει αναδειχθεί σε πολιτιστικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την συνεχή αναβάθμιση και την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και αξιοποιώντας μια μακρόχρονη γνώση, συμβάλλει στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της, με ψυχαγωγία υψηλού κύρους . Είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε και κάποια χορευτική ομάδα, ντυμένη με τις παραδοσιακές φορεσιές!

Αγαπητοί επισκέπτες,

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιλέξατε την ιστορική Ρόδο για τις διακοπές σας και φέτος. Η Ρόδος  πάντα  ήταν  πυλώνας και οδηγός πολιτισμού για όλο τον κόσμο! Σας συνιστούνε  ένθερμα να επισκεφθείτε το Απόλλωνα της Ρόδου και τον Έμπωνα , εάν θέλετε να ζήσετε για λίγο σε εκείνες τις αυθεντικές εποχές ,όπου οι άνθρωποι υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν αυθεντικοί σαν να μην πέρασε ο χρόνος και ο εκμοντερνισμός  σε αυτούς. Απολαυστε  πηγαία  φιλοξενία ,φαγητά,  ήσυχους  και  γαλήνιους περίπατους  με  την  δροσιά  των εξαιρετικών κατοίκων. Οι εικόνες που θα αποκομίσετε όταν γυρίσετε στην πατρίδα σας, θα είναι αυτές που θα προέχουν όλων !!!

Καλώς ορίσατε

Κωνσταντίνος Ταρασλιάς

 Αντιδήμαρχος Τουρισμού  Ρόδου