Στην Κερκίνη, ο άνθρωπος συναντά το περιβάλλον, η φύση το νερό, η ηρεμία τις δραστηριότητες και εσείς…ένα ονειρικό μικρό «καταφύγιο».

Ποιος είπε ότι, όταν ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη φύση, δεν γεννιέται κάτι υπέροχο; Η λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και με το πέρασμα του χρόνου μεταμορφώθηκε σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό με παρούσα πάντα την εκθαμβωτική ομορφιά της Μακεδονίας. Απολαύστε τις χαρές του οικοτουρισμού: Παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα, ποδηλασία ή και απλή βόλτα. Όποια δραστηριότητα και αν επιλέξετε στην Κερκίνη, θα σας ενθουσιάσει και θα σας αναζωογονήσει.

Αξίζει να δείτε στην Κερκίνη

Χίλια πλάσματα, ένα οικοσύστημα
Η Κερκίνη δεν μπορεί παρά να σας εμπνεύσει, καθώς το τοπίο της εμφανίζεται μπροστά σας σαν πλάνο από ντοκιμαντέρ. Εκμεταλλευτείτε τις διακοπές σας σε αυτή τη γωνιά της Μακεδονίας, για να γίνετε και εσείς ένα με αυτό το υπέροχο σκηνικό: άνθρωποι και ζώα, πουλιά και δέντρα, χωράφια και καλαμιές, νερό και ψάρια, όλα μαζί δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ξεχωριστή. Όλοι και όλα συνυπάρχουν στην «κιβωτό» της λίμνης Κερκίνης σε μια εύθραυστη, αλλά και δυναμική ισορροπία.

Ώρα για bird-watching
Αν είστε λάτρης της παρατήρησης πουλιών, εδώ έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε πολλά και σπάνια είδη. Αργυροπελεκάνος, λαγγόνα, νανόχηνα. Τρία είδη απειλούμενα με εξαφάνιση παγκοσμίως συχνάζουν στη λίμνη. Συνολικά στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 είδη πουλιών. Πλουσιότατες περιοχές για bird-watching είναι και τα βουνά Μπέλες και Κρούσια. Η καρδιά του οικοτουρισμού χτυπά εδώ!

Βαρκάδα στη λίμνη
Κουπί, παρέα και φύγαμε. Μπείτε στις παραδοσιακές «πλάβες» ή στα κανό -χωρητικότητας 3 ατόμων- για να απολαύσετε το ταξίδι σας στον υδάτινο κόσμο της Κερκίνης. Ανάμεσα σε δέντρα, καλαμιές και αβαθή νερά, το κανό θα σας αποκαλύψει ένα μαγικό σκηνικό.

Ποδηλατάδα στα χωριά της λίμνης
Γύρω από τη λίμνη, η επίπεδη περιοχή είναι ιδανική, για να περπατήσετε ή να απολαύσετε το τοπίο με μία ποδηλατάδα που θα σας γνωρίσει τα χωριά. Πρώτη στάση: οικισμός Κερκίνη, με όμορφα κτήρια και καλή ρυμοτομία. Επόμενη στάση: Λιθότοπος, για να δείτε πώς δημιουργήθηκε η λίμνη, με τον ασφαλτόστρωτο δρόμο να περνάει ακριβώς πάνω από το φράγμα. Δίπλα στο λιμανάκι του Λιθότοπου, κατεβείτε από το ποδήλατο. Το δασάκι εδώ είναι ιδανικό για περπάτημα.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Κερκίνης 

Το δάσος της Κερκίνης
Αυτή είναι… οικολογική περιπέτεια! Με 4Χ4 ή με τα πόδια -για να αποφύγετε τον κίνδυνο να σας καθηλώσει η παχιά λάσπη- θα ανακαλύψετε ένα μοναδικό βιότοπο: οι φωλιές των κορμοράνων, τα πανέμορφα νούφαρα και η σπάνια ορνιθοπανίδα θα σας γοητεύσουν.

Τα Άνω Πορόια
Σε ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό στους πρόποδες του όρους Μπέλες στη Μακεδονία, θα βρείτε το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά ορεινό χωριό της περιοχής, με ξενώνες, καφέ και ταβέρνες. Ξενώνες έχει το Ακριτοχώρι, κοντά στο οποίο αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Τα βουβάλια της Κερκίνης
Αν και κάποτε ήταν είδος υπό εξαφάνιση, σήμερα βόσκουν σε αφθονία στην περιοχή της Κερκίνης. Το γάλα τους περιζήτητο για την παρασκευή του περίφημου γλυκίσματος καζάν ντιπί