Η Κυπαρισσία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Ψυχρού, περιτριγυρισμένη από αμπέλια και ελαιώνες. Είναι χωρισμένη στην Παλαιά (Άνω) Πόλη, που αποτελεί διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, και τη Νέα (Κάτω) Πόλη, με άριστη ρυμοτομία.

Η Κυπαρισσία, διαθέτοντας πλήθος από ενδιαφέροντα αξιοθέατα προσελκύει τα βλέμματα των επισκεπτών. Απέραντοι ελαιώνες, γαλαζοπράσινα νερά, μεγαλοπρεπή κάστρα, ιστορικά μνημεία και μέρη αστείρευτης φυσικής ομορφιάς συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Στις αμμώδεις παραλίες της Κυπαρισσίας βρίσκει καταφύγιο η χελώνα caretta-caretta. Στην Κυπαρισσία μπορείτε να περπατήσετε στα γραφικά παραδοσιακά καλντερίμια και να απολαύσετε φλογερά ηλιοβασιλέματα. Οι επισκέπτες της Κυπαρισσίας μπορούν να πραγματοποιήσουν επίσης εξορμήσεις στις γύρω περιοχές, να θαυμάσουν μοναδικά αξιοθέατα και να επισκεφθούν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.

Η Κυπαρισσία διαθέτει εκτός των άλλων μία ποικιλία από υπέροχες παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Εδώ θα βρείτε παραλίες αμμώδεις αλλά και με βότσαλο, κοσμοπολίτικες αλλά και απομονωμένες και ήσυχες. Στην Κυπαρισσία μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα στα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά του Κυπαρισσιακού Κόλπου και να επιδοθείτε σε υδάτινα σπορ, ζώντας στιγμές ξενοιασιάς και χαλάρωσης. Αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία Άι-Λαγούδης, η οποία έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία.