Ευρυτανία: Ιστορία

Η ιστορία του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας γενικότερα είναι στενά δεμένη και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας. Υπάρχουν πολλές πιθανές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά του ο νομός. Tο όνομά του ο νομός το οφείλει στο φυσικό του κάλλος, το επίθετο εύρυτος χαρακτηρίζει την περιοχή με τα πολλά τρεχούμενα νερά που την διατρέχουν.

Η πρώτη ιστορική αναφορά της Ευρυτανίας στα ιστορικά έγγραφα γίνεται από τον Όμηρο μέσω τις Ιλιάδας.
Το 1393 το Καρπενήσι, αλλά και ολόκληρη η Ευρυτανία «έπεσε» στα χέρια των Τούρκων.Στις 8 Αυγούστου του 1823 πραγματοποιήθηκε η μάχη στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου στην οποία έπεσε νεκρός ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Μάρκος Μπότσαρης.Η Ευρυτανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Στα Ευρυτανικά βουνά δρούσαν οι αντάρτες  και οργάνωναν τον επαναστατικό αγώνα.

Η Πόλη του Καρπενησίου

Η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας, το Καρπενήσι, βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του Βελουχιού και έχει στα «πόδια» του την εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού. Περιτριγυρίζεται από ελατοσκέπαστα βουνά, ενώ τόσο το Καρπενήσι, όσο και ολόκληρος ο Νομός, υπερηφανεύονται δικαιωματικά για την απίστευτου φυσικού κάλλους περιοχή, που τους «φιλοξενεί».
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη με το πέρασμα των χρόνων μέσα στην πόλη, αλλά και στα γύρω γραφικά χωριά. Το Καρπενήσι συγκαταλέγεται στις «ξεχωριστές» πρωτεύουσες της Ελληνικής υπαίθρου, καθώς αποτελεί άριστο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας. Διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές και είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Τα καλοδιατηρημένα κτίρια, τα προσεγμένα ξενοδοχεία, οι γραφικές ταβέρνες με τις εξαιρετικές γεύσεις, οι φιλόξενοι κάτοικοι και η φύση με την απαράμιλλη ομορφιά της, προσελκύουν τους επισκέπτες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που φθάνουν στο Καρπενήσι, νοιώθουν τη ζεστασιά και τη μαγεία της περιοχής.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, επιλέγουν το Καρπενήσι και την Ευρυτανική ύπαιθρο για να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες και να χαλαρώσουν από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να θαυμάσετε την πλατεία «Μάρκου Μπότσαρη», η οποία έχει επενδυθεί με μεγάλες ψηφίδες, που διαγράφουν αμέτρητα ημικύκλια με ονόματα Δήμων της περιοχής. Στη μία γωνία της πλατείας είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το Δημαρχείο, στο οποίο βρίσκεται και το άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη. Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της μικρής πόλης θα συναντήσετε αμέτρητα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε μέλι, βασιλικό πολτό, γλυκά του κουταλιού, βότανα της περιοχής και χυλοπίτες.Μόλις 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, στη θέση «Διαβολότοπος» λειτουργεί από το 1974 σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο με άριστες υποδομές και πίστες για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Καρπενησίου

Η πανοραμική θέα από τον Άγιο Δημήτρη
Εξαιρετική θέα της περιοχής και ως το Βελούχι θα χαρείτε από τον καταπράσινο λόφο του Αγίου Δημητρίου με το εκκλησάκι που κτίστηκε το 1886. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Καρπενήσι.

Στο «Πάντα Βρέχει»: ένα μικρό της φύσης θαύμα
Στην Κεντρική Ελλάδα, σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι, βρίσκεται το στενό πέρασμα του Κρικελλοπόταμου: ανάμεσα σε δύο βουνά, μοιάζει με φαράγγι. Είναι ένας τόπος μαγικός με λίμνες, καταρράκτες, σπηλιές, πυκνή βλάστηση, απότομα βράχια. Βρίσκεται στη βάση της Καλιακούδας και του όρους Πλατανάκι.

Τα Πατήματα της Παναγίας
Στο δρόμο από το Καρπενήσι προς τον Προυσό, λίγο μετά τη διασταύρωση για Καρίτσα, 7 σημάδια από λευκό μάρμαρο πάνω στον σκούρο βράχο ανηφορίζουν στην πλαγιά και έχουν το σχήμα ανθρώπινης πατημασιάς. Οι πιστοί λένε πως είναι τα ίχνη που άφησε η Παναγία, όταν μετέφερε την εικόνα της στο σπήλαιο του Προυσού.