ΚΑΒΑΛΑ

ΕΝΑ «ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΜΑΝΙ» ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια πόλη όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, θα ταξιδέψετε σε μιαν άλλη, γοητευτική εποχή.

Στη «Γαλάζια Πόλη», στη «Μέκκα του καπνού», το χθες και το σήμερα ζωντανεύουν με τις πρώτες ηλιαχτίδες. Είστε στην πόλη, όπου Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Εβραίοι, έμποροι και αστοί, καπνεργάτες, πρόσφυγες και διανοούμενοι δίνουν αιώνες τώρα τα ραντεβού τους. Στη Μακεδονία, στο κομβικό σημείο όπου συναντιούνται οι θαλάσσιοι δρόμοι και η Ανατολή με τη Δύση. Στην Καβάλα θα δείτε θεόρατες καπναποθήκες και νεοκλασικά που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της πόλης. Θα απολαύσετε καφέ, φαγητό και ποτό στο γεμάτο ζωντάνια κέντρο της, ενώ από ψηλά το κάστρο θα επιβλέπει. Στο λιμάνι, θα βρείτε ψαράδες και περιπατητές. Ανεβαίνοντας στο ανοιχτό λεωφορείο που φτάνει στην Παλιά Πόλη και στο Ιμαρέτ, στα τζαμιά, θα βηματίσετε στα σοκάκια του χρόνου. Καλωσορίσατε στην Καβάλα, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας!

Αξίζει να δείτε στην Καβάλα

Το ιστορικό Ιμαρέτ
Είναι ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα. Τρούλοι καλυμμένοι με μολύβι, σύμβολο της παλιάς πόλης. Καμπύλες επιφάνειες, ψηλόλιγνες καμινάδες, αισθητική της τουρκομπαρόκ περιόδου, τρεις εσωτερικοί κήποι εσπεριδοειδών, ο ένας με κινστέρνα. Το εντυπωσιακό συγκρότημα κτηρίων ήταν ένα kulliye για την ισλαμική εκπαίδευση, χτισμένο πάνω σε ένα παλαιότερο ιμαρέτ (πτωχοκομείο). Το ίδρυσε ο Μωχάμετ Άλη το 1817 στη γενέθλια πόλη του. Μετά από περιπέτειες αιώνων, αναστηλώθηκε από την οικογένεια των καπνεμπόρων Μισιριάν, για να γίνει σήμερα ένα σύμβολο ιστορίας στην πόλη της Καβάλας.

Παναγία: Η παλιά πόλη της Καβάλας
Έτοιμοι για μια βόλτα στο παρελθόν; Η Παναγία, η παλιά πόλη της Καβάλας, θα σας ταξιδέψει στο χρόνο. Τα αξιοθέατα της πόλης αδημονούν να τα ανακαλύψετε: το κάστρο και η ακρόπολη, το Ιμαρέτ και ο παλιός φάρος, η πλατεία του Μωχάμετ Άλη με το άγαλμα και το αναστηλωμένο από τους Μισιριάν κονάκι του, η εκκλησία της Παναγίας, το τζαμί του Χουσεΐν Μπέη, ο μεντρεσές του 17ου αιώνα, σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής βαμμένα στα πιο όμορφα χρώματα. Θησαυροί χρόνων σάς αποκαλύπτονται σε κάθε βήμα. Αιώνες ιστορίας και αποτυπώματα διαφορετικών πολιτισμών δίπλα δίπλα. Και δίπλα σας!

Το κάστρο και η Ακρόπολη
Η ιστορία του είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε μερικές γραμμές, αλλά η θέα χωράει σε μια λέξη: απίστευτη. Μπροστά σας, η παλιά και η νέα πόλη, ορμίσκοι και ολόγυρα το μπλε του Αιγαίου.

Οι Καμάρες: το υδραγωγείο του παρελθόντος
Οι επιβλητικές αψίδες, έμβλημα της πόλης της Καβάλας. Σε τι χρησίμευαν; Υπήρξαν μέρος ενός συστήματος ύδρευσης που μετέφερε νερό στο βράχο της Παναγίας. Είχε μήκος 6.400 μέτρων και ανοιχτή ροή -κάτι που δείχνει ότι η λειτουργία του δεν βασιζόταν σε αρχές συγκοινωνούντων δοχείων, αλλά στις πολύ καλά μελετημένες κλίσεις. Πήραν τη σημερινή τους μορφή, την εποχή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς μεταξύ 1520-1530. Περίπου 500 χρόνια μετά, είναι το ίδιο εντυπωσιακές. Ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Καβάλας 

Η Καβάλα και οι μεζέδες της
Καθισμένος στο μεζεδοπωλείο του παλιού καρνάγιου και σε άλλα κουτούκια, που γνωρίζουν οι ντόπιοι αλλά και ψαγμένοι «γιάπις», θα γευτείτε όλη τη γεύση της Καβάλας. Θα τη συνοδέψετε με δυνατή ρακή, ούζο ή κρασί. Κουτσομούρα, μπακαλιάρος, χταποδάκι στα κάρβουνα, σκουμπρί καπνιστό, αχνιστός «βάτος», γυαλιστερές. Σας άνοιξε η όρεξη; Δικαίως.

Η ιστορία του καπνού στην Καβάλα
Διάσπαρτες σε όλη την πόλη, από τότε που η Καβάλα ήταν η «Μέκκα του Καπνού», οι καπναποθήκες είναι επιβλητικά βιομηχανικά μνημεία. Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία πίσω από την καπνοπαραγωγή της Καβάλας, επισκεφθείτε το εξαιρετικό Μουσείο Καπνού… Εκεί είναι γραμμένη.

Ο Άγιος Νικόλαος
Kοντά στην πλατεία Ελευθερίας, βρίσκεται η παλιά γειτονιά του Αγίου Νικολάου με πολλά μικρά μαγαζάκια και καφέ. Εκεί θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που μετατράπηκε από τζαμί σε ορθόδοξη εκκλησία. Εξωτερικά έχει ψηφιδωτή παράσταση. Στη νότια πλευρά του ναού υπάρχει ένα υπέροχο μνημείο προς τιμή του Αποστόλου Παύλου και υπολείμματα από τη βάση ενός κίονα. Πιστεύεται ότι επάνω του υπάρχει το αποτύπωμα του Αποστόλου Παύλου.