Η Αρχαία Ολυμπία

Ολυμπία

ένα ιερό της αρχαίας  Ελλάδα στην Ηλεία  στην  Πελοπόννησο  χερσονήσου, είναι γνωστό  για το ότι υπήρξε ο τόπος των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια σε όλη την κλασική αρχαιότητα, από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν προς τιμήν του Δία.

Η Ολυμπία μεταξύ των κυριότερων ελληνικών ιερών.

Το ιερό, γνωστό ως Altis, αποτελείται από μια μη διατεταγμένη διάταξη των διαφόρων κτιρίων. Περικλείεται μέσα στο τέμενος (ιερό περίβολο) είναι ο Ναός της Ήρας , ο Ναός του Διός, το Πελόπιο, και η περιοχή του βωμού, όπου έγιναν οι θυσίες. Στα  βόρεια του ιερού είναι το Πρυτανείο και το Φιλίππειον, καθώς και η σειρά των θησαυρών.  Το Μητρώο βρίσκεται στα νότια της  με τη Στοά της Ηχούς προς τα ανατολικά.  Ο ιππόδρομος και αργότερα γήπεδο βρίσκονταν ανατολικά της Στοά της Ηχούς.  Στα νότια του ιερού είναι η Νότια Στοά και το Βουλευτήριο, ενώ η Παλαίστρα, το εργαστήριο του Φειδία, το Γυμνάσιο και το Λεονιδαίον βρίσκονται στα δυτικά.

Η Ολυμπία ήταν επίσης γνωστή για το γιγαντιαίο ελεφαντόδοντο και χρυσό άγαλμα του Δία που βρισκόταν εκεί, γλυπτό από τον Φειδία, το οποίο ονομάστηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.  Στο ναό του Ολυμπίου Διός, το στούντιο του Φειδία ανασκάφηκε εκεί στη δεκαετία του 1950. Αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν εκεί, όπως εργαλεία γλύπτη, επιβεβαιώνει αυτή την άποψη. Αργυρό τετράδραχμο από την Ολυμπία, το 360 π.Χ.. Όψη: Κεφαλή του Δία φορώντας δάφνινο στεφάνι. Αντίστροφα  Επικεφαλής της νύμφης Ολυμπίας φορώντας σφενδόνη.

Ρωμαϊκή περίοδος

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, οι αγώνες άνοιξαν για όλους τους πολίτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ένα πρόγραμμα νέων κτιρίων και εκτεταμένες επισκευές, συμπεριλαμβανομένου του Ναού του Διός, έλαβε χώρα.  Νέα λουτρά αντικατέστησε τα παλαιότερα ελληνικά παραδείγματα στο 100 μ.Χ. και ένα υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 160 μ.Χ. Η  Ολυμπιακή  φλόγα  των σύγχρονων Ολυμπιακών   Αγώνων  φωτίζεται με αντανάκλαση του ήλιου  σε  ένα  παραβολικό  κάτοπτρο μπροστά από το ναό της Ήρας.