Mνημείο Πολιτιστικής Kληρονομιάς και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στη Μακεδονία σάς περιμένει μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

Βρίσκεστε στη Βόρεια Ελλάδα, στην άκρη του μακεδονικού κάμπου. Στους πρόποδες των Πιερίων. Μπαίνετε στον τύμβο. Ακολουθείτε αναγκαστική πορεία. Καθώς το φως της ημέρας σβήνει, ο χώρος όπου εισέρχεστε σας προκαλεί έντονα συναισθήματα. Σε λίγο θα γίνετε μάρτυρας του μεγαλείου της αρχαίας Ελλάδας: ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, θα σας αποκαλύψει τα μυστικά του.

Το σκοτάδι γεννάει δέος, τα εκθέματα αστράφτουν ολόφωτα, το πορφυρό χρώμα παραπέμπει στο αίμα των βασιλικών νεκρών. Σαν κέλυφος, το μουσείο των βασιλικών τάφων Αιγών στο οποίο περιηγείστε, προστατεύει τα σημαντικά ευρήματα των αρχαιολόγων από το 1997. Ο ασύλητος τάφος του Φιλίππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακαλύφθηκε στην περιοχή αυτή μαζί με πολύτιμα κινητά εύρηματα και άλλα ταφικά μνημεία. Μια από τις πιο συγκλονιστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα στην Ευρώπη.

Αξίζει να δείτε στη Βεργίνα

Ο τάφος του Φίλιππου Β’ στη Βεργίνα
Η ανακάλυψη από τον Μανώλη Ανδρόνικο των ασύλητων τάφων του βασιλιά Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’, γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, συγκλόνισαν την αρχαιολογική  κοινότητα. Ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά είναι μεγάλος, διθάλαμος και η πρόσοψή του θυμίζει ναό. Ημικίονες και παραστάδες υποβαστάζουν το δωρικό επιστύλιο και τη ζωφόρο με τα τρίγλυφα και τις μετόπες. Στη θήκη του θαλάμου βρισκόταν η περίφημη χρυσή λάρνακα με τα οστά του νεκρού βασιλιά.

Το υποβλητικό μουσείο των βασιλικών τάφων
Στο χώρο των ανασκαφών, στη Μεγάλη Τούμπα. Κτισμένο κάτω από τη γη και καλυμμένο εξωτερικά με χώμα, το αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας δημιουργεί την εντύπωση ενός αρχαίου ταφικού τύμβου. Διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, το υπόγειο κτήριο εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία: τους βασιλικούς τάφους και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της αρπαγής της Περσεφόνης και του βασιλικού κυνηγιού -τα μοναδικά πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής αρχαιότητας που έφτασαν ως εμάς. Σε έναν χώρο σκοτεινό, τα αρχαία αντικείμενα, ολόφωτα, κυριαρχούν.

Το δέος μπροστά στον θάνατο, η αίγλη της βασιλικής λάμψης, η συγκίνηση, που γεννά το τραγικό τέλος του βασιλικού οίκου των Τημενιδών, είναι οι ιδέες στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία του καταπληκτικού αυτού μουσείου.

Η χρυσή λάρνακα και το στεφάνι: δύο εντυπωσιακά ευρήματα
Ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου, αλλά και γενικότερα της Ελλάδα, είναι η χρυσή λάρνακα που ζύγιζε 11 κιλά. Φιλοξενούσε τα οστά του νεκρού βασιλιά. Στο κάλυμμά της ξεχωρίζει το μακεδονικό αστέρι και στις πλευρές της φυτικά κοσμήματα και επίθετοι ρόδακες. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια.

Ο τάφος του Πρίγκιπα
Στην τελευταία ενότητα της έκθεσης θα δείτε τα ευρήματα από τον τάφο ΙΙΙ, που ανήκει πιθανότατα στον Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, που δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο το 310 π.Χ.. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ασημένια τεφροδόχος με τα οστά του νεαρού νεκρού, πλαισιωμένη από τα αριστουργηματικά ελεφαντοστέινα ανάγλυφα της κλίνης.

Αιγές: το  λίκνο των Τημενίδων
Οι Αιγές, η κοιτίδα των Μακεδόνων, αποτέλεσαν το λίκνο της δυναστείας των Τημενιδών, η οποία βασίλεψε για 4 αιώνες στη Μακεδονία και έδωσε στην ανθρωπότητα το Φίλιππο Β΄ και το γιο του, Μέγα Αλέξανδρο. Στην αρχαία πόλη περιλαμβάνονταν το τείχος με την πύλη και τον πύργο του, τα ανάκτορα, το θέατρο, η αγορά με το ιερό της Εύκλειας, το ιερό της Μητέρας των θεών Κυβέλης, οικοδομήματα, κτήρια, ιδιωτικές κατοικίες. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μουσείο των Αιγών (Βεργίνα). Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών προστατεύεται από την UNESCO ως Mνημείο Eξέχουσας Πολιτιστικής Kληρονομιάς και ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Βεργίνας

Ο τάφος της Περσεφόνης
Κτισμένος με ιδιαίτερη προσοχή από μεγάλους πώρινους γωνιόλιθους ο τάφος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του είδους του και από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της περιοχής. Η λιγοστή κεραμική που ανακαλύφθηκε μέσα σε αυτόν δείχνει πως χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ.. Το μνημείο ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα περίπου 25 χρονών που πρέπει να πέθανε κατά τη διάρκεια της γέννας και θάφτηκε εδώ μαζί με το βρέφος της.

Ανάκτορο Αιγών: από τα σημαντικότερα κτήρια της αρχαίας Ελλάδας
Στα ριζά του λόφου της ακρόπολης των Αιγών σε ένα υπερυψωμένο άνδηρο που δεσπόζει στο χώρο και σημαδεύεται από μια αιωνόβια βελανιδιά, σώζονται τα εντυπωσιακά ερείπια του ανακτόρου. Αποτελούσε βασικό πόλο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του Φιλίππου Β΄ στην πόλη-λίκνο της δυναστείας.

Ο ήλιος της Βεργίνας
Ανακαλύψτε τους μυστικούς συμβολισμούς γύρω από τις ακτίνες του «Ήλιου της Βεργίνας», ο οποίος απεικονίζεται πάνω στη χρυσή λάρνακα. Αποτελείται συνολικά από 16 ακτίνες. Οι 4 αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης -γη, θάλασσα, φωτιά, αέρας- και οι υπόλοιπες 12, τους 12 Θεούς του Ολύμπου.