Απλωμένη στην κοιλάδα της Εορδαίας και αγκαλιασμένη από τις βουνοπλαγιές του όρους Άσκιο, στα νοτιοδυτικά και του όρους Βέρμιο στα βορειοανατολικά βρίσκεται η όμορφη Πτολεμαΐδα.

Δεκάδες οι φυσικές της ομορφιές σε περιμένουν κάπου εκεί για να τις ανακαλύψεις! Τη δεκαετία του 1950, εντοπίστηκαν στην περιοχή κοιτάσματα λιγνίτη. Αυτό ήταν αρκετό για να μετατραπεί ολόκληρο το λεκανοπέδιο σε ενεργειακό και σήμερα να λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή, 5 ατμοηλεκτρικές μονάδες.

Το 70% της ηλεκτρικής ισχύος της χώρας παράγεται από αυτές τις μονάδες. Η βιομηχανική εικόνα που δημιουργείται από τις εγκαταστάσεις είναι κάτι που αξίζει να δείτε από κοντά. Τα επιβλητικά φουγάρα ανάμεσα στις πεδιάδες, δημιουργούν μία εικαστική αντίθεση.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την Πτολεμαΐδα ξεχωριστή είναι το σημείο που είναι χτισμένη και αμέσως την καθιστά την ιδανική βάση για εξορμήσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Η λίμνη Βεγορίτιδα, οι πίστες του Καϊμακτσαλάν, η Κοζάνη και η Φλώρινα είναι λίγες μόνο από τις αποδράσεις, που μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης.

Φτάνοντας στην πόλη, δεκάδες μαγαζιά που σφύζουν από ζωή σας καλωσορίζουν. Σε κάθε μαγαζί, σε κάθε γωνιά ο κόσμος διασκεδάζει. Τι κι αν ο χειμώνας έχει φτάσει; Η ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα της πόλης θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Αξίζει να δείτε

Το παλαιοντολογικό, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Πτολεμαΐδας διαθέτει μια συλλογή από τοπικές ενδυμασίες, παλιά γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη αλλά και προϊστορικά εργαλεία, οστά μαμούθ, χαυλιόδοντες από ελεφαντοειδή, απολιθώματα εντόμων, φυτών και κοχυλιών, που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε καλυμμένη από θάλασσα. Θάλασσα εδώ… Κι όμως! Στο χωριό Περδίκα, το 1977, ανακαλύφθηκε «ο Ελέφαντας του Περδίκα». Πρόκειται για τον παλαιότερο σκελετό ζώου που έχει ανακαλυφθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι ηλικίας 3 εκατομμυρίων διαστάσεων 5 μέτρα μήκος και 4 μέτρα ύψος.

Σε ένα πανέμορφο κτίριο, που φιλοξενούσε παλιά το δημαρχείο της πόλης, σήμερα στεγάζεται η Δημοτική βιβλιοθήκη. Στο ισόγειο θα βρείτε τα παιδικά βιβλία ενώ στον όροφο σε μια αίθουσα λειτουργεί βιβλιοθήκη των επιστημονικών βιβλίων και οι υπόλοιπες τρεις φιλοξενούν κατά καιρούς διάφορες αξιόλογες εκθέσεις.

Το υδραγωγείο της πόλης, είναι διατηρητέο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1928. Ξεχωρίζει για το σχήμα του, καθώς είναι ακτινωτό και αναπαριστά διάφορους τομείς των έργων.