Η Κεφαλονιά έχει πλούσια ιστορία και μυθολογία.   Τα περίεργα γεωλογικά φαινόμενα με την ορεινή μορφολογία του εδάφους, αλλά και τις πολλές ”υδάτινες διαδρομές” δίνουν σπάνια και ξεχωριστή ομορφιά. Βραχώδες ακτές, αμμώδεις παραλίες, καταπράσινα βουνά και το υπέροχο χρώμα της θάλλασσας, κάνουν το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου ξεχωριστό. Η ιστορία της Κεφαλλονιάς ξεκινά πριν από πολλούς αιώνες.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα του νομού και του δήμου Κεφαλλονιάς, η μεγαλύτερη από τις πόλεις στη Κεφαλονια, αλλά και της περιφέρειας Ιονίων νήσων.

Καταστράφηκε ολοσχερώς στους μεγάλους σεισμούς του 1953, όπου είχε και εκαντοτάδες θύματα, ενώ χάθηκαν και τα παλιά αρχοντικά,  καθώς και τα υπέροχα μεγαλοπρεπή καμπαναριά των εκκλησιών της.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο Αργοστόλι το πρώτο πράγμα που θα συναντήσετε είναι η πέτρινη γέφυρα, την οποία στολίζει η Κολώνα. Είναι ένα μνημείο σα μικρή πυραμίδα αφιερωμένο στο Κάρολο Ντε Μποσσέ, τον κατασκευαστή της (φωτό κάτω δεξιά). Στις μέρες μας είναι υπό επισκευή και είναι προς χρήση μόνον από τους πεζούς. Στεκόμενοι στη μέση της γέφυρας βλέπετε τα νερά του κόλπου να καθρεπτίζονται γαλήνια δίπλα στο φυσικό λιμάνι, απ’ όπου μπορείτε να διακρίνετε το Διοικητήριο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη, το Δικαστήριο, το Δημοτικό Θέατρο και άλλα πολλά νεοκλασσικά κτήρια. Συνεχίζοντας τη ξενάγησή μας στη Κεφαλονιά, στη μεγαλύτερή της πόλη το Αργοστολι και στο παραλιακό δρόμο, συναντάτε την αγορά της πόλης με τα οπωροπωλεία και τα ψαράδικα (την έχουμε επισκεφθεί πριν τις 9 το πρωί και κάναμε τα ψώνια μας άνετα – ήσυχα, βρίσκοντας τα πάντα). Άμεσως μετά κάναμε το πρωινό μας περίπατο – συνέχεια της αγοράς – στο θαυμάσιο παραλιακό πεζόδρομο με τους φοίνικες, φτιαγμένο με θαλασσινά βότσαλα (φωτό πάνω αριστερά). Στη δεξιά μεριά προς τη θάλασσα θα συναντήσουμε δεμένα πολλά σκάφη ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Το Λιθόστρωτο στο Αργοστόλι είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος της πόλης, με πολλά καταστήματα. Εκεί θα συναντήσετε το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και το ξαναχτισμένο ρολόι της πλατείας Καμπάνας. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε ευρήματα απο τη μυκηναική περίοδο, αρχαία νομίσματα, χάλκινα σπαθιά, γλυπτά και κεραμεικά. Αξέχαστη θα σας μείνει η επίσκεψή σας στο Λαογραφικό Μουσείο – στο ισόγειο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, όπου θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε μία άλλη εποχή. Υπέροχες δαντέλες, ασπρόρουχα με τα οικογενειακά μονογράμματα, διάφορα προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, ασημένια σερβίτσια, γεωργικά εργαλεία κ.α. Μετά μη ξεχάσετε να ανεβείτε στη Βιβλιοθήκη με τους 50.000 τόμους. Σε κοντινή απόσταση συναντάτε το θέατρο ”Κέφαλος” που είναι κτισμένο στη θέση του προσεισμικού θεάτρου. Είναι ένα από τα καλύτερα θέατρα της Ελλάδας και εξαιρετικό οικοδόμημα. Ακολουθώντας το δρόμο με τους φοίνικες, συναντάτε το κτήριο της Φιλαρμονικής Σχολής και λίγο πιο κάτω βλέπετε το σπίτι του Κ. Μαρίνου Κοσμετάτου, το μοναδικό αρχοντιό που σώθηκε απο τους σεισμούς του 1953 που μέχρι και σήμερα διατηρεί το στυλ και τη διακόσμηση ενός αυθεντικού αρχοντικού.