Κατάκολο: Γραφικό και κοσμικό
Ανακαλύψτε το γραφικό λιμανάκι στο Κατάκολο: εδώ δένουν οι ψαρόβαρκες και σερβίρουν μεζέδες οι ταβέρνες. Βόρεια, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, ένα άλλο Κατάκολο σάς αποκαλύπτεται: τα καλύτερα παραλιακά μπαρ της Ηλείας βρίσκονται σε μικρούς κολπίσκους, ιδανικούς για μπάνιο και πάρτι. Νότια του Κατάκολου, θα συναντήσετε την απέραντη παραλία του. Αμμώδης και χρυσαφένια, απλώνεται πολλά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά μέχρι την Κυπαρισσία.

Αξιοθέατα

Το κάστρο

Ένα από τα ιδιαίτερα μαγευτικά κομμάτια του Κατακόλου, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, είναι το κάστρο, γνωστό και ως Ποντικόκαστρο.

Ο φάρος

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι του Κατακόλου είναι και ο φάρος. Βρίσκεται στο ακρωτήρι του Κατακόλου, στη νοτιοδυτική πλευρά του. Κατασκευάστηκε το 1865 και το ύψος του πύργου φτιαγμένου από πέτρα φθάνει τα 9 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα.

Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου

Ένα πολύ όμορφο σημείο του χωριού είναι και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεία. Ανακαινισμένη, δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα και δένει πολύ όμορφα με το όλο περιβάλλον.

Μονοπάτια του βουνού

Αν βρεθείτε στο Κατάκολο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βόλτα στο βουνό του χωριού, οι διαδρομές και τα μονοπάτια του είναι ιδανικά για περίπατο, ενώ τα προτιμούν και πολλοί ποδηλάτες.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

  Στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας του Κατακόλου, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό λειτουργεί (υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου) το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας όπου εκτίθενται 250 περίπου αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων.

Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών

  Απέναντι από την κεντρική πλατεία του Κατακόλου, επί του κεντρικού δρόμου, στο κτήριο Λάτση, λειτουργεί (υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου) το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών όπου εκτίθενται 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων και πλήθος αρχαιοελληνικών παιχνιδιών συνοδευμένα με λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα κατόπιν έρευνας, μελέτης και κατασκευής του Κaώστα Κοτσανά. Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) ενώ πολλά από αυτά είναι διαδραστικά. Πρόκειται για το πληρέστερο και το πλέον αξιόπιστο μουσείο του είδους του παγκοσμίως.