Το Κ.Σαμικό, βρίσκεται στο 25οχιλ. Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας και έχει 495 κατοίκους. Είναι ένα χωριό φτωχό μεν από κατοίκους αλλά πλούσιο σε ομορφιά, ιστορία και ανάπτυξη. Ένα χωριό που όπου κι αν κοιτάξεις σε καθηλώνει με τα αξιοθέατά του.

Ξεχωριστή θέα, ομορφιά μα και μεγάλη ιστορία έχει το περίφημο κάστρο στην κορυφή του “Λαπίθα” που βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού. Ένα κάστρο που χτίστηκε από τους προγώνους μας με πελώριες πέτρες από τιτανόλιθο οι οποίες είναι τοποθετημένες με τρομερή τέχνη που μας προκαλεί να αναρωτηθούμε πόσος κόπος, μόχθος και ιδρώτας χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν τα τείχη και μάλιστα χώρις καμία συγγολητική ουσία. Η θέα από τον Λαπίθα είναι απερίγραπτη καθώς μπροστά στα πόδια μας ξετυλίγεται ο κάμπος με τις καλλιέργειες των αγροτών του χωριού που φαντάζουν σαν καλοφτιαγμένο εργόχειρο.

Η ΠΑΡΑΛΙΑ

Κατεβαίνοντας τον δρόμο προς παραλία ξεπροβάλλει το πανέμορφο δάσος της στροφυλλιάς όπου διασχίζοντάς το καταλήγουμε στη μαγευτική παραλία του Κάτω Σαμικού με την απέραντη αμμουδιά και την πεντακάθαρη θάλασσα η οποία απέχει 1χιλ. από το χωριό. Κάποτε ένα μικρό μονοπάτι οδηγούσε στην παραλία με τα πόδια ή για τους πιο τυχερούς με τρακτέρ. Τώρα όμως ο ασφάλτινος δρόμος, τα δύο μεγάλα πάρκιν που διαθέτει και οι δύο καντίνες, διευκολύνουν τον κόσμο ώστε η πρόσβαση στην παραλία να γίνεται εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα κάτω από τις ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες όπου μπορείς να απολαύσεις απο το πρωινό καφεδάκι, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα εως και το ποτό σου κάτω από το φως του φεγγαριού