Ιστορία

Η Δημητσάνα είναι ένα ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης αποτελεί έδρα του Δήμου Γορτυνίας. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 342 κάτοικοι, ενώ το 2001 είχε 611 κατοίκους. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Στη θέση της σημερινής Δημητσάνας υπήρχε η αρχαία Αρκαδική πόλη Τεύθις, η οποία είχε συμμετάσχει στον Τρωικό πόλεμο, αλλά και στον εποικισμό της Μεγαλόπολης. Η χρονική περίοδος που μετονομάστηκε η Τεύθις σε Δημητσάνα δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, η ονομασία Δημητσάνα θεωρείται ότι έχει σλαβική προέλευση. Πολλοί ερευνητές διαφωνούν, ενώ άλλοι είναι υπέρμαχοι αυτής της άποψης δεδομένου ότι σλαβική ρίζα έχουν οι ονομασίες  και άλλων κοντινών χωριών όπως το Ζιγοβίστι, η Ζάτουνα, η Στεμνίτσα κ.ά.

Αξιοθέατα

Η Δημητσάνα είναι ένας πετρόχτιστος οικισμός με αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα. Ο οικισμός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας.

Αξιοθέατα στο εσωτερικό του οικισμού αποτελούν η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας, το αρχοντικό του Γρηγορίου του Ε΄, το δημοτικό σχολείο κ.α. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε τμήμα του χώρου της Σχολής Δημητσάνας. Ιδρύθηκε το 1764 και εμπλουτιζόταν με βιβλία επί 57 έτη. Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821, μέρος των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φυσεκίων, καθώς υπήρχε έλλειψη από χαρτί. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα. Το δημοτικό σχολείο χτίστηκε την περίοδο 1898-1910 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα διτάξιου σχολείου αυτής της περιόδου.

Στην ευρύτερη περιοχή σημαντικά αξιοθέατα είναι η παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου, καθώς και η Μονή Προδρόμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου.

Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που δημιουργήθηκε το 1997 με αναστήλωση εγκαταλελειμμένων προβιομηχανικών εγκαταστάσεων, που στηρίζονταν στην υδροκίνηση.

«Αγαπητοί Επισκέπτες,

ως Δήμαρχος του Δήμου Γορτυνίας, σας καλωσορίζω στον όμορφο τόπο μας.

Είναι σίγουρο πως μετά τις διακοπές σας εδώ θα αισθανθείτε διαφορετικά!

Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα φημίζεται για τον πολιτισμό της από την αρχαιότητα, πράγμα που θα διαπιστώσετε πολύ έντονα αφού επισκεφθείτε τα ιστορικά χωριά της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας. Τα χωριά αυτά υπήρξαν πυλώνες που πρωτοστάτησαν στην απελευθέρωση του λαού και τον απάλλαξαν από τη βαρβαρότητα και την ανισότητα.

Εδώ μπορείτε να γευθείτε αυθεντικό ελληνικό φαγητό και να κάνετε ξέγνοιαστες χαλαρωτικές βόλτες.

Καλωσορίσατε στον Δήμο Γορτυνίας.

Ο Δήμαρχος,

Ευστάθιος Κούλης»