Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Στην σύγχρονη εποχή οι νησιώτες των Κυκλάδων και οι κάτοικοι της Ίου ονομάζουν το νησί Νιό, όνομα που προέρχεται από την βυζαντινή εποχή

Η Ίος από την προϊστορική εποχή και χάρη στο ασφαλές φυσικό λιμάνι της έπαιζε σπουδαίο ρόλο στους θαλάσσιους δρόμους προς την Κρήτη.

Η Ίος στην συνέχεια βρέθηκε κάτω από την επηρροή του Μινωικού και στην συνέχεια του Μυκηναικού πολιτισμού. Ένας σημαντικός θαλασσινός λαός της Μεσογείου οι Φοίνικες φαίνεται ότι φτάνουν στο νησί και διατηρούν την παρουσία τους μέχρι 9ο αιώνα π.χ. Η Ίος είναι Ιωνική από ένα σημείο και μετά, μιας και ανήκει στην Ιωνική Αμφικτιονία,

Σπουδαία παρουσία και ισχυρή πόλη διέθετε η Ίος την κλασική και την ελληνιστική εποχή. Μια μικρή ανάκαμψη έρχεται για την Ίο την εποχή του Δουκάτου της Νάξου, αλλά η τουρκοκρατία την διακόπτει.

Ίος παρόλο που δεν διέθετε ισχυρή ναυτική δύναμη ήταν από τα πρώτα νησιά που ύψωσαν την επανταστατική σημαία το 1821. Η Ίος συμμετείχε στη ναυμαχία στο Κουσαντάσι στις 9 Ιουλίου του 1821, όπως και στη Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος το 1823 και στη Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα το 1827.

Σε νέα εποχή αρχίζει να περνάει το νησί από την δεκαετία του 70 καθώς όλο και περισσότερο αναδεικνύεται σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους νέους της Ευρώπης. Σήμερα η Ίος διατηρεί την φήμη της ως το νησί των νέων και της διασκέδασης, αλλά διαθέτει και άρτιες τουριστικές υποδομές, οργανωμένη μαρίνα στο λιμάνι της και αρκετά καλό οδικό δίκτυο. Πράγμα που την βάζει με τους καλύτερους οιωνούς στην νέα εποχή.